Verplichte legitimatie bij calamiteit
Parool, 26 oktober 2001
DEN HAAG – Er komt, als het aan VVD-minister Benk Korthals (Justitie) ligt, geen algemene identificatieplicht. De bestaande legitimatieplicht wordt wel uitgebreid. Wanneer sprake is van een concrete terroristische dreiging, kan de politie personen voortaan om een legitimatie vragen. Korthals weet zich gesteund door de regeringspartijen en het CDA.
Kabinet is voor incidenteel tonen persoonsbewijs bij dreigingen
de Volkskrant, Binnenland, 26 oktober 2001
Het kabinet is tegen een algemene identificatieplicht, zoals België en Frankrijk kennen. Wel zullen burgers in de toekomst worden verplicht hun persoonsbewijs te tonen als sprake is van terroristische dreigingen. De huidige, beperkte identificatieplicht wordt daartoe uitgebreid, aldus kringen rond het kabinet.
Steun voor verplichte identificatie
Parool, 26 september 2001
DEN HAAG – De invoering van een algemene identificatieplicht wordt steeds waarschijnlijker. Nadat vorige week premier Wim Kok had verklaard dat het kabinet ‘met urgentie’ onderzoekt of dit nodig is, zei minister Roger van Boxtel (Integratiebeleid) gisteren voorstander te zijn van deze maatregel. In de Tweede Kamer bestaan geen principiële bezwaren.
EU dichtbij gezamenlijke aanpak terrorisme
Parool, 19 september 2001
BRUSSEL – Binnen de Europese Unie moet de uitlevering van personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terreurdaden sterk worden vereenvoudigd. De vijftien lidstaten dienen een opsporingsbevel in één lidstaat automatisch over te nemen, zodat een gezocht persoon overal kan worden aangehouden en uitgeleverd aan het land dat de verdachte zoekt.
Scherpere controles en meer veiligheidsmensen
Parool, 6 oktober 2001
DEN HAAG – Met een lange lijst maatregelen wil het kabinet de kans op een terroristische aanslag zo klein mogelijk maken. Opsporings- en inlichtingendiensten worden versterkt en moeten beter samenwerken. De controle op Schiphol wordt strenger en het kabinet wil beter registreren wie het land in komt. Voor de plannen is 150 tot 200 miljoen gulden uitgetrokken.
Jaarlijks 150 tot 200 miljoen tegen terrorisme
Volkskrant 6 oktober 2001
Het kabinet gaat meer mankracht en materieel inzetten om het terrorisme te bestrijden. Recherche, marechaussee, inlichtingendiensten en financiële toezichthouders krijgen extra capaciteit. Dat hebben premier Kok en de meest betrokken ministers vrijdag bekendgemaakt. Ook worden de beveiligingsmaatregelen op Schiphol uitgebreid.
Ministers aarzelen over terrorisme-bestrijding
de Volkskrant, Binnenland, 19 september 2001
Van onze verslaggeefster Elaine de Boer
Hoe kan Nederland de strijd tegen het terrorisme opvoeren? De selecte groep ministers die zich vanmorgen in de Trêveszaal over die vraag moet buigen, zit met de handen in het haar. De ‘doe-groep’, zoals premier Kok hem noemt, weet wel welke maatregelen Nederland kán aanscherpen, maar menig minister vraagt zich af of hij dat ook wil.
Terreurbestrijding brengt privacy in gevaar
de Volkskrant, Buitenland, 16 oktober 2001
STEL, JE HEBT een moord op je geweten. Die moord heb je gepleegd in Groningen. De politie verdenkt je en vaardigt een opsporingsbevel uit. In Amsterdam word je opgepakt. De overdracht aan de Groningse justitie zal niet lang op zich laten wachten.
Duitsland perkt privacy in wegens terreuracties
de Volkskrant, Buitenland, 19 september 2001
Van onze correspondent Philippe Remarque
Duitsland treft een reeks veiligheidsmaatregelen om het terrorisme te bestrijden. Daarbij sneuvelen oude taboes. ‘Met de privacybescherming hebben we het misschien overdreven’, meent minister van Binnenlandse Zaken Schily (SPD).