Dupont op justitie en veiligheid
Allemaal hebben we de verboden demonstratie op het Malieveld gezien van 21 juni 2020. Volgens de politie waren er relschoppers op weg naar het Malieveld en hadden hooligans landelijke afspraken gemaakt om te gaan rellen. De eerst verboden demonstratie werd ondanks deze zogenaamde informatie plotseling toch toegestaan.
Nadat een groep vanaf het Malieveld naar het Centraal Station vertrok en tegengehouden werd ontstonden er enkele schermutselingen waarbij ineens het ‘bloemenmeisje’ opdook. Een liefdepredikende psychologe van een jeugdzorginstelling.
Aansluitend werd een stukje verderop een demonstrant door een arrestatie-eenheid van de politie aangehouden en een busje ingesleept. Ook dat zorgde plaatselijk voor een kort tumult waarbij met pionnetjes werd gegooid naar de politie.
De reactie van de politie liet niet op zich wachten. De inzet van een waterkanon dat mensen van de straat blies, charges met paarden waaraan een klein ventje op de fiets ternauwernood ontkwam, een fietser die na een woordenwisseling met een M.E.-agent omkeerde en van achteren werd neergeslagen met een schild, mensen die werden opgedreven door een agressieve Mobiele Eenheid.
Uiteindelijk werden 425 mensen, die niets te maken hadden gehad met enig geweld en op het Malieveld ingesloten waren, aangehouden. Hiermee kon de politie billijken dat er heel wat was gebeurd. 425 arrestaties maak je per slot niet zomaar! Hoewel van enige hooligans geen spoor was, meldde zelfs premier Rutte de volgende dag al dat het ging om ‘doorgesnoven hooligans’ (Rutte: ‘Doorgesnoven hooligans misbruikten demonstratie Den Haag’ in het AD van 22 juni 2020) Voor zover bekend is er bij geen enkele deelnemer aan de demonstratie een drugstest afgenomen. Bijzonder dus dat het verhaal van de doorgesnoven hooligans zelfs door de premier werd doorgegeven.
Vanuit politiehoek, of oud-politiehoek, werd commentaar gegeven op het politie-optreden. Dit commentaar zegt wellicht meer dan het commentaar van de burgers die immers niet altijd weten hoe de politie opereert.
Op Facebook verscheen dit commentaar van de gepensioneerde politieman A.E.: ‘Ik heb een paar jaar bij de ME gezeten, inzet alleen tegen oproerkraaiers. Van je ram ram ram naar de Dam dat soort feestjes. Agressie tegen mensen die op een normale wijze wilden demonstreren was NOT DONE! Meestal sloegen we elkaar met de lat op de helm in de ME wagens. Voor de verbaasde passant een vervaarlijk overhellend voertuig met beslagen ruiten en een chauffeur die het klamme zweet van z’n voorhoofd door de bijrijder liet deppen…. Onze bazen waren met politiewerk bezig en NIET met politiek hetgeen er in resulteerde dat wij nooit GESTUURD werden door welke politicus dan ook. Helaas gebeurt dat nu wel degelijk, de ongelooflijke agressie van individuele politiemensen tegen vreedzaam demonstrerende ouderen is werkelijk schokkend te noemen zoals die man met rugzak die van een bankje werd gesleurd en door 3! ME’ers met de lat werd bewerkt.
Zie de talrijke filmpjes tijdens de demonstratie van zondag 21 juni 2020 op het Malieveld e.o. in Den Haag. De politie ooit een betrouwbare organisatie binnen de Nederlandse samenleving is verworden tot een werktuig van de politiek die hen hard laat optreden tegen demonstraties die hen ongewillig zijn. Alleen al het feit dat Nederlandse politiemensen knielen tijdens een BLM manifestatie gooit hun objectiviteit volledig ten grabbel. Er is ook een filmpje van een ex politieman die door ME’ers is aangepakt. “Walgelijk dat dit onze politie is!” en daar sluit ik mij graag bij aan.’
A.E. refereert aan de mishandeling van een oud-politieman. Ook deze mishandeling staat op beeld.
Ook op dit YouTube-filmpje is een reactie van een oud-agent van politie niet mals.
De reacties van de politie zelf waren een aanval naar voren. ‘Korpschef baalt van ‘constant bashen’, vakbond zegt dat politie vleugellam wordt.’, kopte de NOS op maandag 22 juni 2020. Den Haag FM meldde op 23 juni 2020: ‘Grapperhaus om tafel met politieleiding over rellen Den Haag’. ‘Grapperhaus hekelt de “stemmingmakerij” op internet. Op sociale media laten allerlei mensen, onder wie lokale politici en kamerleden, zich kritisch uit over het politieoptreden. “Dat is afkeurenswaardig en grievend voor de mensen die hun werk zitten te doen. Ik sta volledig achter de politie”, aldus de minister na afloop van het beraad met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s in Utrecht. Mensen moeten volgens hem niet direct commentaar leveren en eerst de feiten afwachten. “Dat geldt voor iedere burger.” In hetzelfde artikel wordt gesproken van 400 hooligans die aanwezig zouden zijn geweest. Ondanks alle beelden die die dag werden gemaakt lijkt het er op alsof juist die beelden van 400 hooligans maar liefst zoek zijn geraakt.
De voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp: “Nu liep het gisteren dus uit de hand, op een plek waar allemaal verschillende mensen met verschillende ambities en doelen lopen. Daar moet de politie in the heat of the moment chocola van maken. Op die momenten worden er onvoorstelbaar veel filmpjes gemaakt en geknipt en geplakt, allemaal om de agenten in kwestie in fout daglicht te stellen. Voor onze collega’s hoeft het zo niet meer.” (Algemeen Dagblad, 22 juni 2020)
Knippen en plakken dus was het verweer van de politie en werd overgenomen door minister Grapperhaus en zelfs de premier. Juist uit de livebeelden waar niet mee te manipuleren valt blijkt dat er oudere mensen zijn geslagen en door de politie hardhandig is opgetreden tegen mensen die niets verkeerd deden. Zelfs enkele oud-politiemensen die ter plaatse waren of naar de beelden keken leverden hierop stevig commentaar. En we wachten nog steeds op de uitslag van de drugstesten.
Op 4 juli 2020 was er weer een demonstratie. Deze keer in Utrecht. De politie zei over informatie te beschikken dat er 1000 hooligans hadden afgesproken te gaan rellen. De demonstratie mocht niet doorgaan.
Maar wie er ook kwam, geen hooligans. ‘1000 hooligans onderweg naar Utrecht komen niet opdagen – Aanhoudingen in Wageningen Anti-coronavirus demonstratie in Domstad verloopt rustig – 15 aanhoudingen.’, meldde The Post Online op 4 juli 2020. Dat je 1.000 hooligans volledig over het hoofd ziet zegt wel iets over de informatiepositie van de politie en zou wanneer dit een oprechte misser was wel iets zijn om je hevig zorgen over te maken. Er kunnen zomaar 1000 hooligans met verkeerde intenties opduiken, óf, volledig zoekraken.
Wat door sommigen werd gesuggereerd was dat de politie de komst van kwaadwillende hooligans in zowel Den Haag op 21 juni als in Utrecht op 4 juli wel erg goed uit kwam.
Maar nu naar de boeren. Wat doe je als politieman wanneer een leger boeren plotseling opduikt? Niet een stel ‘doorgesnoven hooligans’, maar groepen van soms honderden kerels met reuzetrekkers die snelwegen oprijden, wegen blokkeren of supermarktketens op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid wijzen? Wat zegt dan de agent die uit zo’n plattelandsgemeente afkomstig is? De mensen kent, misschien wel sympathiseert? In elk geval gekend is in die gemeenschap? Wat doen ter plaatse geroepen agenten tegen een oprukkende stoomwals die telkens verbluffend goed georganiseerd is?
Uit filmpjes op Facebook, verslagen van verschillende livestreamers en reacties van getuigen blijkt dat de politie en de boeren over het algemeen goed met elkaar omgaan. De boer zoekt geen confrontatie en de politie-agent heeft weinig zin in een strijd die hij niet kan winnen. Het boerenleger is iets anders dan de vreedzame ouderen die demonstreerden op het Malieveld. Ook zonder trekkers is dit boerenleger een tegenstander van formaat.
Beter vriendelijk zijn dus maar, zullen vele agenten denken. Of is dit er van hogerhand bij briefings ingeprent? Willen zowel de overheid als de boeren dat dit protest niet escaleert? Toch wil de overheid graag van de demonstraties af. Gezinspeeld wordt dus op verdeeldheid. De media zoeken en vinden boeren die de acties van hun collega’s kritiseren. Maar uit onderzoek blijkt dat vooralsnog de boerengelederen opmerkelijk eensgezind zijn. Op 11 juli 2020 berichtte de NOS daarover: ‘Rondvraag: brede steun onder boeren voor demonstraties’. Volgens de NOS is 6 op de 10 boeren voor de acties en is de actiebereidheid groot.
Wanneer verdeeldheid zaaien dan niet goed van de grond komt en ‘doorgesnoven hooligans’ op het platteland dungezaaid blijken, ja die boer weet wel wat hij zaait, is framing misschien een optie.
Zo werd een werkbezoek van minister Schouten aan Zeeland beëindigd nadat er boeren in de omgeving waren gesignaleerd. ‘Tweede Kamer boos op Zeeuwse boeren: ‘Ontoelaatbaar dat ze minister het werken onmogelijk maken’, zo kopte PZC.nl op 9 juli 2020. Gesuggereerd werd dat de boeren de minister hadden bedreigd, maar zelfs de politie gaf aan dat hiervan geen sprake was. ‘Volgens een woordvoerder van de politie Zeeland-West Brabant was er geen sprake van een ‘dreigende situatie’, maar was de infrastructuur op de locatie waar de minister moest passeren, simpelweg niet geschikt voor een demonstratie. ,,De Molenweg in Kamperland is een heel smalle weg, met weinig mogelijkheden om uit te wijken’’, aldus de zegsman. ,,Daar stonden tientallen tractoren en dat is een situatie waarin het te makkelijk mis kan gaan. Nee, de sfeer was rustig, wij konden gewoon met de boeren praten.” Ook de betrokken agrariërs benadrukken dat zij geen kwaad in de zin hadden.’zo meldde PZC.nl op 9 juli 2020.
Dus ook de Tweet van Jesse Klaver op 8 juli is stemmingmakerij en bezijden de waarheid: ‘De minister kan niet veilig op werkbezoek vanwege agressieve FDF-boeren? Waar houdt het op?’ Dit zijn geen protesten meer, dit is intimidatie. Tijd dat politieke partijen als FvD en PVV afstand nemen van deze praktijken van de Farmers Defence Force.’ Er was geen dreiging. De boeren zeggen dat en ze politie zegt het.
Dus pogingen om dit afgelaste werkbezoek te wijten aan dreigende boeren, blijkt een poging tot framing. Vruchteloos, maar vervelend.
‘Agent trekt pistool bij aanhouding demonstrerende boer’, kopte RTL op 10 juli 2020, met het subkopje ‘Boer gaf gas’. ‘Eén van de boeren weigerde mee te werken en stapte weer in zijn tractor. Omdat hij in de richting van een motoragent reed, ontstond volgens de politie zo’n gevaarlijke situatie dat de agent zijn vuurwapen moest trekken.’, zo meldde RTL. De boer werd aangehouden. Uit verklaringen van andere boeren bleek meteen dat het zou gaan om een ‘misverstand’. De aangehouden boer wilde naar de MacDonald om een broodje te eten. De motoragent wilde dit niet en trok zijn pistool. Volgens de collega-boeren was er geen sprake van een poging in te rijden op de motoragent.
https://www.facebook.com/100011934661267/videos/841504809590667/
Toch waren verschillende media er als de kippen bij om deze poging tot aanrijding van een agent te melden: Op Youtube zegt Omroep Gelderland (https://www.youtube.com/watch?v=T04d5r7NGy0 )
‘Een bestuurder van een trekker is dinsdagmiddag aangehouden nadat hij inreed op een agent. De agent kon net op tijd wegspringen voor het landbouwvoertuig, vertelt een politiewoordvoerder.’, volgens Omroep Gelderland. Dat zou een poging tot doodslag of tenminste zware mishandeling zijn. Als het tenminste waar was. Volgens verschillende getuigen reed de boer niet op de agent in, maar sprong de agent met getrokken pistool voor de trekker. Een heel verschil. Dat de agent daarover anders verklaart zou consequenties moeten hebben. Dat media dit zomaar overnemen is nepnieuws.
Dat sommige media blijkbaar nog een stapje verder gaan is ongekend: Knippen en plakken door de reguliere media? Met welk doel?
Kort en goed blijft het noodzakelijk dat getuigen van voorvallen hun ogen goed openhouden en dat livestreamers hun werk blijven doen én blijven uitzenden, want niet iedere politieman doet zijn ambtseed eer aan en niet alle media spreken de waarheid.