• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
    Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Politie gaat met peperspray de straat op – Telegraaf 4-7-2000

    Persbericht Ministerie Binnenlandse Zaken

    Praktijkproef met pepperspray in vier politieregios
    Een persbericht bij het onderwerp Politie

    3 juli 2000

    Vanaf vandaag starten de politieregios Brabant Noord, Groningen, Drenthe(district Noord Drenthe) en Rotterdam-Rijnmond een praktijkproef met pepperspray. Een onderzoeksteam zal in samenwerking met de universiteit van Nijmegen zoveel mogelijk gegevens verzamelen om onder meer te kunnen vaststellen of pepperspray aan de verwachtingen voldoet, of de politie veilig en effectief met het nieuwe geweldmiddel kan optreden en of de speciale opleiding voor de politiemedewerkers voldoet. Verder wordt onderzocht of de nazorg goed is geregeld. In totaal 3700 politieagenten doen aan de pilot mee die gedurende de maanden juli, augustus en september wordt gehouden.


    De politieministers hebben besloten pepperspray vanaf 1 januari 2001 landelijk in te voeren, tenzij uit de praktijkproef naar voren komt dat het middel niet voldoet. Door het toenemende geweld tegen de politie is er behoefte aan een middel waarmee een verdachte snel en zonder letsel toe te brengen kan worden ingerekend. Door gericht te spuiten met pepperspray wordt de verdachte in de meeste gevallen enige minuten hulpeloos en machteloos, waardoor de politie de kans krijgt een aanhouding te verrichten.
    Pepperspray is in Nederland uitgebreid onderzocht door TNO. Het onderzoeksinstituut kwam tot de conclusie dat het om een effectief geweldmiddel gaat. Van blijvend letsel door pepperspray is tot nu toe geen voorbeeld bekend. Uit onderzoeken is evenmin gebleken dat astmapatiënten gevaarlijke complicaties kunnen oplopen door pepperspray.
    Besloten is pepperspray alleen in te zetten bij zogeheten één op één confrontaties en niet bij groepsgeweld. De politie is verantwoordelijk voor de nazorg voor de verdachte die met het middel in aanraking is gekomen. Bij de speciale politietraining wordt hieraan dan ook veel aandacht besteed.
    Pepperspray wordt inmiddels met succes gebruikt door de politie in de Verenigde Staten, België, Zwitserland, Oostenrijk en sinds vorig jaar ook in Duitsland.

     

    Artikel Telegraaf 4 juli 2000

    Van een onzer verslaggevers

    DEN HAAG – Na jaren van discussies over de invoering van de pepperspray heeft de politie sinds gisteren officieel de beschikking over dit wapen.

    Ruim 3700 agenten in vier politieregio’s (Brabant Noord, Groningen, Drenthe en Rotterdam Rijnmond) gaan de komende drie maanden de straat op met aan hun koppel naast wapenstok, pistool en handboeien, een spuitbusje met dit nieuwe geweldsmiddel.
    De spray mag volgens de richtlijnen alleen gebruikt worden voor zogeheten ‘één op één’ situaties’, dat wil zeggen om er individuele verdachten mee uit te sluiten. Gebruik van het spul tegen groepen is verboden.
    De reglementen zeggen ook dat de politie verantwoordelijk is voor de nazorg voor de verdachte die met het middel in aanraking is gekomen. Wanneer iemand met het middel is bespoten en minutenlang hulpeloos en machteloos op de grond ligt, hebben dienders de verplichting er alles aan te doen om de duur van de werking van de spray zoveel mogelijk te bekorten.
    Bureau’s van de deelnemende korpsen worden uitgerust met zogeheten ‘spoelstations’, waar opgebrachte verdachten hun ogen en huid door middel van grote hoeveelheden water kunnen zuiveren van de bijtende substantie.
    Een onderzoeksteam van de Universiteit Nijmegen zal de komende drie maanden zoveel mogelijk gegevens verzamelen over het gebruik van pepperspray in de vier proef-korpsen om te kijken of het middel inderdaad zo veilig en effectief is als altijd beweerd is. Pas dan zullen de politieministers besluiten om het middel per 1 januari volgend jaar landelijk in te voeren.
    Pepperspray wordt inmiddels gebruikt door de politie in de Verenigde Staten, België, Zwisterland, Oostenrijk en Duitsland.