“Mijn gezicht stond in brand.” Getuigeverklaring uit België
“M’n longen klapten dicht, ik kon geen lucht meer krijgen. Ik kreeg een onwaarschijnlijk brandend gevoel in m’n luchtpijpen. Nooit meer, echt nooit meer wil ik zoiets meemaken.” Peter Terrijn van het Forum van Vredesaktie deed in februari mee aan een symbolische actie voor het Paleis van Justitie in Brussel. Hij werd het slachtoffer van het nieuwe wapen van de Belgische politie: peperspray. De actie richtte zich tegen een wetsvoorstel dat criminele organisaties verbiedt. Een toneelstukje voor het oog van de camera’s moest de gevreesde gevolgen uitbeelden. Als agenten vermomde actievoerders sloegen een groep demonstranten – die met bordjes twintig politieke organisaties uitbeeldden- in elkaar om hen vervolgens te arresteren. Toen het ad hoc ‘Crimineel Netwerk’ na afloop hun spullen bij elkaar raapte, verscheen een echte politieman ten tonele. Hij wilde een van de actievoerders arresteren, wat enig duw en trekwerk opleverde. Te hulp geschoten collega’s aarzelden niet en sloegen er meteen op los. Een van de agenten trok zijn busje peperspray en spoot enkele actievoerders van dichtbij in het gezicht. “Geradbraakt, het leek de hel wel. Je maakt een soort doodstrijd mee”. Klaas Maertens was een van de andere slachtoffers die plotseling bespoten werd. “Op dat moment besefte ik niets meer. M’n gezicht stond in brand, het slijm stroomde m’n neus en het vocht m’n ogen uit. Ik kreeg geen zuurstof meer en raakte zo in paniek dat ik bijna onder een rijdende auto terecht ben gekomen.”
Het spul blijft ook in je haren en kleren zitten. Maertens: “Zodra ik thuis m’n trui uittrok, begon het brandende gevoel opnieuw. Ik heb nog nooit zoveel pijn ondervonden met het wassen van m’n haar.” Nadat Peter Terrijn was aangevallen, werd hij geboeid afgevoerd door twee agenten die zelf ook last kregen van het bijtende goedje. Zij konden zich meteen met water onder behandeling laten stellen, terwijl Terrijn aan zijn lot werd overgelaten op het politiebureau.
De Belgische peperspray-specialist van de Rijkswacht, J. Vanspauwen, vindt dat het incident bij het Paleis voor Justitie in Brussel absoluut niet door de beugel kan. Vanspauwen: “Op het moment dat je peperspray toepast op mensen, moet je instaan voor de gevolgen. Directe hulp is onlosmakelijk verbonden met het gebruik van dit middel. Je moet altijd water bij de hand hebben.”
Uit Vrij Nederland ‘Alsof er een sigaret in je ogen wordt uitgedrukt‘, 9 mei 1998