Dupont op Justitie en Veiligheid
Op 20 september 2016 bericht Dordrecht.net hoe een motorrijder staande is gehouden omdat hij veel te hard reed en is heengezonden met een boete. Het is een vreemd artikel geworden van een waarschijnlijk beschonken reporter. Middenin het artikel staat ineens met hoofdletters ‘OMG’. Wij vermoeden dat het betekent ‘Oh my God!’ en dat het slaat op het drankgebruik van de motorrijder, want verder wordt de afkorting nergens verduidelijkt. Die motorrijder had namelijk vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Dat is een hele prestatie. Even later lezen wij dat de motorrijder ook nog gekleed was. ‘Oh my God!’ Wat had hij dan aan? Nou, meldt de krant, hij had een motorjack van Satudarah aan.
De krant is onduidelijk over de reden voor de boete. Drankgebruik, te hard rijden of het Satudarah-jack? Wij weten het niet. Mogelijk zat de journalist bij de motorrijder achterop de motor en kwamen zij uit hetzelfde café. Wat ons ook nog opviel is hoe de motorrijder maar liefst een ‘F’ blies op het blaasapparaat van de politieagent. Wij vinden dat hij de volgende keer ook wel wat minder hard kan blazen. Ja, en die agent had natuurlijk ook niet zo zijn blaasapparaat moeten laten slingeren.
Wij gingen eens op zoek voor de lezer naar andere vervelende blaasproefincidenten. Waldnet schrijft op 8 augustus 2016 hoe een politiemedewerker door de politiechef van de eenheid Noord-Nederland is ontslagen op grond van ernstig plichtsverzuim. De man verscheen onder invloed van alcohol op het werk. Ook bestuurde hij een motorvoertuig onder invloed. Volgens de politie ging het om herhaaldelijk alcoholgebruik. De medewerker was eerder al buiten functie gesteld op grond van ernstig plichtsverzuim. Tegen de medewerker loopt nog een strafrechtelijk onderzoek in verband met het rijden onder invloed. Ja, en die agent was nog te dronken om zijn eigen blaasapparaat vast te houden.
Het Algemeen Dagblad berichtte op 17 maart van dit jaar: ‘Renkums burgemeester Jean Paul Gebben (51) lichtte eergisteren in een vertrouwelijk beraad het college van wethouders in over zijn uit de hand gelopen stapavond, zo’n 2 weken geleden, met de vriendengroep van zijn zoon (18) op de Korenmarkt in Arnhem.’ De burgemeester had dienst en zou later toegeven te veel gedronken te hebben.
Welingelichte Kringen berichtte op 25 februari 2012: ‘De Rotterdamse politiecommissaris Jan Hoogstraten, die met de jaarwisseling stomdronken achter het stuur kroop, heeft van korpsbeheerder Aboutaleb ’voorwaardelijk strafontslag’ aangezegd gekregen. Dat betekent dat hij voorlopig gewoon aan het werk kan, maar als de politieman binnen twee jaar in de fout gaat, er oneervol ontslag volgt, schrijft De Telegraaf. Hoogstraten, die een onberispelijke staat van dienst had, stapte oudejaarsnacht met vier keer de toegestane hoeveelheid drank op in zijn auto omdat zijn vrouw op straat onwel was geworden.’
Een onberispelijke staat van dienst. Verborgen drankgebruik komt vaker voor dan je denkt. Maar we vonden nog meer. Op 9 juni 2009 schrijft De Telegraaf: ‘Een van de twee rechters die vorig jaar is opgestapt na rijden onder invloed heeft bij zijn aanhouding op straat de politieagenten uitgescholden. De andere rechter reed met een slok op de sloot in. Beide magistraten zijn inmiddels veroordeeld tot een geldboete.’ Het lijkt erop dat die rechter dus heel goed wist wat hij deed.
Het is dus helemaal niets bijzonders dat iemand te hard rijdt of te veel drinkt. Wij vermoeden zelfs dat die motorrijder in zijn Satudarah-jack enkel en alleen maar werd aangehouden omdat hij juist dat jack aan had. Anders had hij toch ook wel een boete gekregen voor te hard rijden?
Wij hebben ook al een oplossing voor al die narigheid. Er worden ‘s nachts geen alcoholcontroles meer verricht.