‘Tips tegen tralies’ , nu helemaal online
Activisten en politie, justitie en inlichtingendiensten
Activisten en politie, justitie en inlichtingendiensten, het blijft een moeizame relatieÉ Het is als activist bijna onmogelijk om niet met hen in aanraking te komen. Dit boek geeft een inzicht in de verschillende diensten die er zijn, hoe ze werken en hoe je zo weinig mogelijk door ze lastig gevallen kunt worden. Ook is het een praktische handleiding voor je rechten in de bak, hoe een verhoor werkt en wat je kunt doen als een politie- of inlichtingendienst je benaderd. Niet om paranoia van te worden, maar juist om paranoia te vermijden. Dit boek is zeker niet alleen voor de jonge, beginnende activist bedoeld. De praktijk wijst uit dat ook de zogenaamde doorgewinterde actievoerder nog wel eens een steekje laat vallen. Je bent tenslotte nooit te oud om wat te leren.
Op het ministerie van Economische Zaken, waar Jorge Zorreguieta de post van Landbouw bezette, wist men wel degelijk, en naar nu blijkt al in een zeer vroeg stadium, dat het land een probleem had. Om het imago van Argentinië internationaal te verbeteren, huurde het ministerie onmiddellijk na de staatsgreep het gerenommeerde Amerikaanse pr-bureau Burson Marsteller in. Het contract werd tot tweemaal toe verlengd en liep tot in het voorjaar van 1981.
De Amsterdamse binnenstad verandert zaterdag 2 februari tijdens het koninklijk huwelijk in een heuse politiestaat. In de pr- praatjes van burgemeester Cohen en de politieleiding wordt vooral de nadruk gelegd op het feestelijke karakter van de dag. Maar uit interne politiestukken blijkt dat er vergaande veiligheidsmaatregelen zijn genomen die de privacy van de Amsterdamse burger en de bezoeker van de stad ernstig aantasten. Zo is er sprake van screening van tienduizenden bezoekers, videobewaking van de gehele binnenstad en zijn er maar liefst 8.000 ordebewakers op de been.
Spaanse kraker opgepakt wegens vermeende ondersteuning van ETA
Op woensdag 16 januari 2002 werd op klaarlichte dag, in een Albert Heijn-supermarkt in het centrum van Amsterdam, de 35 jarige Spaanse kraker Juan Ramón Rodríquez Fernández (Juanra) door een arrestatieteam opgepakt. Met een zak over zijn hoofd werd hij afgevoerd en vastgezet op het Amsterdamse hoofdbureau van politie om kort daarop overgebracht te worden naar een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) (waarschijnlijk te Vught) waar hij onder verzwaard regime wordt vastgehouden en papieren kleren moet dragen. Juanra wordt sinds augustus 2001 door de Spaanse autoriteiten gezocht wegens vermeende ondersteuning van het `Barcelona-commando’ (ook wel aangeduid als comando Gorbea) van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.
Amnesty International maakt zich ernstige zorgen om de nieuwe maatregelen tegen terrorisme
Following the attacks in the United States of America on 11 September 2001, many states have taken steps to protect their populations from similar criminal acts. These measures include new security legislation and new law enforcement measures. This report sets out some of Amnesty International’s concerns regarding security legislation which infringes or undermines human rights. While focusing on the risks to human rights in new security legislation and procedures, it also gives examples of case histories which show the effects on individuals such measures have had in the past.
Amnesty International Jaarboek 2001 over Spanje
Er waren nog steeds veel berichten over gewelddadig politieoptreden en het aantal beweringen over mishandeling van immigranten en anderen van niet-Europese etnische afkomst nam toe. Het gaat hierbij voornamelijk om slaan met wapenstokken, stompen, schoppen, slaan en beledigingen door agenten van de plaatselijke, nationale en autonome politie. Beweringen over marteling van vermeende ETA-aanhangers die in incommunicado-detentie werden gehouden, hielden aan.
FBI – COINTELPRO
De FBI heeft in de strijd tegen het terrorisme veel extra bevoegdheden gekregen. In het verleden ging de dienst daarmee regelmatig te ver. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan is het zogenaamde COINTELPRO programa, waarvan op deze pagina alle informatie op een rij is gezet.
On the heels of a new Justice Department plan to interview thousands of men from Middle Eastern countries, the American Civil Liberties Union today released a pamphlet that offers guidance in seven languages — including Arabic, Hindi and Spanish — on what to do when stopped by law enforcement. The pamphlet — ÒKnow Your Rights: What to Do If YouÕre Stopped by the Police, the FBI, the INS or the Customs ServiceÓ — contains information for citizens and non-citizens alike and is intended for those who feel at risk of becoming innocent targets of a government investigation in the wake of the September 11 terrorist attacks. Read more …
“MORE EUROPE”: het programma van het Spaanse Voorzitterschap van de EU (1 Januari – 30 Juni 2002)
Terrorismebestrijding wordt door Spanje als topprioteit aangegeven.
Spaans voorstel om anti-globalisten op te nemen in terrorisme databank.