Mocht je een interessant artikel hebben over je confrontatie met politie en justitie, een nieuwe wetgeving, onderzoek of scriptie mail het ons: info@burojansen.nl
00 voorkant
01 inhoudsopgave
02 Overheid blijft verdienen aan ID-controles
03 Jouw data is zelden veilig bij een beheerder
04 Hoe zit het eigenlijk met mijn data?
05 Het COA stuurde vrijwilliger weg vanwege diens geëngageerdheid
06 Dubieus onderzoek van VU en NSCR naar cybercriminaliteit
07 Solidarity with imprisoned activists with or without Facebook
08 Exposed on Facebook
09 Amsterdam Oost paste ten onrechte preventief fouilleren toe
10 Veiligheidsarchief, daar hebben we de AIVD niet voor nodig
11 Nieuw blog over justitie- en veiligheidsbeleid
12 Onderzoek naar politieoptreden Haaglanden
13 Voorzichtig de vijand heeft grote oren
14 Tips om veiliger te e-mailen
15 Buro Jansen & Janssen heeft geld nodig
16 achterkant
Manipulatie, Verlies en Bedrog van Data Observant 67, augustus 2015
http://www.burojansen.nl/pdf/Observant67BJJaug2015.pdf
Big Data is hét buzzword van de afgelopen jaren. Alles wordt anders, gemakkelijker of complexer, zo moeten wij geloven, maar of dat nu werkelijk zo is, blijft de vraag. Als het om straatnamen, huisnummers, Kadaster of Kamer van Koophandel gegevens gaat, is het duidelijk dat vooral de openbare toegang tot die data allerlei toepassingen mogelijk maakt.
Is dat echter Big Data die belangrijk is, en gaat het dan niet vooral om gemak en toegang in plaats van serieuze Big Data? De media verdwijnen langzaam achter een betaalmuur, dus díe Big Data zijn we aan het verliezen. De wetenschap lijkt zich langzaam wel op te maken voor meer toegang, al is er nog een lange weg te gaan. De overheid is qua transparantie een gesloten fort dus Big Data vanuit die hoek is voorlopig niet toegankelijk.
Jansen & Janssen probeert aangaande het laatste voorbeeld al vele jaren verandering in aan te brengen. Sinds twee jaar is daar een nieuw archief aan toegevoegd, het Nationaal Veiligheidsarchief dat probeert de archieven van de inlichtingendiensten te ontsluiten. In deze nieuwsbrief lees je meer over de meer dan 3.500 pdf’s en 50.000 geheime documenten. Ook data betreffende preventief fouilleren in Amsterdam komt aan de orde en wat die data zichtbaar maakt met betrekking tot het beleid ten aanzien van de rechten van haar burgers.
Big Data kan ook zomaar je vrijwilligersbaan kosten, en als je data verdwijnt, is je sociale netwerk weg. Data betreffende identificatieplicht maakt duidelijk waarom de overheid niet transparant wil zijn. En tot slot is het natuurlijk van essentieel belang om te weten waar je data geparkeerd staat en hoe veilig dat is.
Wilt u dat Jansen & Janssen de komende jaren onderzoek blijft doen naar politie, justitie en inlichtingendiensten, steun ons dan. Wordt donateur of vraag familie, vrienden en bekenden donateur te worden. Bankrekening N56 INGB 0000 6039 04 (ING 603904 BIC: INGBNL2A) ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam. Res Publica is de stichting van Buro Jansen & Janssen.
Al dertig jaar diepgravend, kritisch en doortastend burgerrechten onderzoek. Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud.