Een hoteltje boeken op internet, reuze eenvoudig. Maar besef wel dat je met Google een spoor aan informatie achterlaat waar het bedrijfsleven en inlichtingendiensten wel oren naar hebben.
Pieter Bindt en Gea Wind willen hun relatie bezegelen met een weekendje weg in Nederland. Ze twijfelen lang over de bestemming, maar besluiten toch naar Limburg te gaan. Ergens in Valkenburg moet toch wel een stiekem hotelletje te vinden zijn. Voor het zoeken op internet maken ze gebruik van Google, al beseffen ze dat dit sporen nalaat. Dus maken ze tijdelijke nep-mailadressen aan.
Bindt, werkzaam voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), weet uit ervaring dat Ronald Plasterk ooit een email heeft aangemaakt onder de naam ronaldplasterk@gmail.com. Pieter Bindt krijg gevoelige informatie over de ministers meteen door van zijn medewerkers. Hij mag Plasterk niet echt, een omhoog gevallen professor, zo noemt hij hem binnen de muren van de MIVD.
Hij besluit voor het vinden van een hotelletje dan ook het mailadres ronaldhaplasterk@gmail.com aan te maken. Mochten er bepaalde diensten achter komen dat zich allerlei buitenechtelijke relaties binnen de wereld van de geheime diensten in Den Haag afspelen, dan moeten ze eerst maar eens uitzoeken dat ronaldhaplasterk@gmail.com niet aan de minister toebehoort.
Ook Gea Wind maakt zich zorgen over haar sporen op internet. Ze heeft een vreselijke hekel aan Jeanine Hennis Plasschaert, minister van Defensie. Ze verdenkt de baas van haar minnaar ervan dat zij een oogje op Pieter heeft. Haar jongens van de Team High Tech Crime (THTC) houden Plasschaert scherp in de gaten, helemaal sinds ze een mailadres bij riseup heeft aangemaakt (jeanine-hennis-plasschaert@riseup.org).
Riseup is volgens de THTC een bijenkorf voor linkse activisten en Jeanine was in het Europees Parlement een groot voorstander van privacy. Een en een is twee, zo heeft het team van THTC (Team High Tech Crime) bedacht. Gea Wind weet ook dat Plasschaert door Pieter met fluwelen handschoenen wordt aangepakt, hij vindt haar te leuk. Zij wil Jeanine een hak zetten en maakt het mailadres jeanine-hennis-plasschaert@gmail.com aan.
Gea en Pieter weten namelijk dat Google al hun zoektermen bewaart en tevens de data van gebruikte mailadressen scant. Google zegt dat het voor advertentiedoeleinden is, maar onze tortelduifjes weten uit eigen ervaring dat advertenties slechts een van de redenen vormt. Ook de Amerikaanse geheime dienst NSA en andere diensten willen graag meekijken en voor wat centen doet Google daar graag aan mee.
Zodra Pieter is ingelogd met zijn nieuwe ronaldhaplasterk@gmail.com mailadres en ook nog eens van Google gebruik maakt, is alles aan elkaar gekoppeld. Gea zou aanvankelijk de boeking doen, maar besluit niet te reserveren en ook geen aanbetaling over te maken. Ze zoekt met Google zonder in te loggen met het door haar aangemaakte jeanine-hennis-plasschaert@gmail.com mailadres. Internetgebruik laat digitale sporen achter en zoeken met Google zeker.
Bij hun laatste ontmoeting hebben Pieter en Gea enkele zoektermen afgesproken. ‘Hotel Limburg’, ‘hotel Valkenburg’ en enkele andere termen waren bij hen opgekomen en ze zouden kijken of er een discrete plek te vinden zou zijn. Zoeken met Google laat echter allerlei sporen achter. Niet alleen de zoektermen, maar ook de resultaten. Die kunnen voor Pieter en Gea verschillen, afhankelijk van hun zoekgeschiedenis.
Pieter komt regelmatig in Limburg. Hij bezoekt dan de NAVO-basis Geilenkirchen net over de grens voor overleg met de VS. Jeanine gaat soms mee. Het zijn vaak lange dagen en Pieter wil dan het liefst overnachten in de buurt, dat scheelt reistijd en is hij wakker genoeg om erop toe te zien wat de Amerikanen er doorheen proberen te drukken. Hij heeft zo zijn vaste logeeradressen, gevonden met Google, maar wil niet dat Gea met hem daar naartoe gaat. Andere zaken zouden dan misschien wel aan het licht komen.
Zijn zoektocht op internet naar een nieuw hotel wordt echter gestuurd door die historie. Hij beseft dat Google al veel over hem weet, maar wil zijn reizen naar Geilenkirchen en zijn uitje met Gea graag gescheiden houden. Pieter probeert dus door gebruikmaking van verschillende zoektermen andere hotelletjes te vinden dan die hij gewoonlijk bezoekt. Dit laat echter veel sporen na. Gea is voorzichtiger, zij zoekt een keer met enkele zoektermen. Hoe minder spoor hoe beter.
Als Gea zoekt op ‘hotel Valkenburg’ krijgt ze heel veel resultaten. Het is verleidelijk om al die websites af te struinen. Soms is er sprake van een aanbieding en dan weer ‘hotel aan de Geul’. Gea beseft dat als zij die websites aanklikt, Google dat ook weet. Uiteindelijk heeft het bedrijf dan een overzicht van alle websites die Gea bezocht heeft, naast de lijst met resultaten die het bedrijf al vergaard heeft. Google kan dus een lijstje van mogelijke hotels samenstellen waar Gea een weekend met Pieter zal doorbrengen. Dat wil Gea zien te voorkomen en noteert enkele namen van hotels die ze tussen de resultaten aantreft.
Pieter maakt zich niet zo druk om Google. Niet alleen omdat Google op schoot zit bij de inlichtingendiensten, maar ook omdat hij Plasterk een hak wil zetten. Daarnaast is Gea misschien wel zijn minnares, maar geheim agenten en politie liggen altijd gevoelig. Hij klikt alle pagina´s van hotels in en rond Valkenburg aan om zoveel mogelijk sporen achter te laten. Wie weet komen de gegevens van Google op straat te liggen en gaat een journalist zoeken naar Plasterk in Limburg.
Noot: voor de totstandkoming van dit artikel is niet gekeken naar de gegevens die Google kan verzamelen over ip-adres, locatie, het apparaat waarmee je zoekt en dergelijke. Ook Gmail is niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel. Je kunt je voorstellen dat zodra je ingelogd bent op Google, waardoor je bij je Google Hangout, Gmail, Google + en andere diensten van het bedrijf terecht kunt, dat de private onderneming een veelvoud aan informatie verzamelt.
artikel Google zoekt met je mee als pdf