Sluipenderwijs worden de regels van de democratische rechtsstaat opgerekt in het kader van de oorlog tegen het terrorisme. Terecht? Dat lijkt niet te beoordelen, aangezien veel informatie niet goed te controleren of the verifiëren is. De diensten hanteren meestal als tegen argument dat achteraf vaak wel gezegd kan worden dat de informatie juist was omdat een aanslag is voorkomen. Neem het voorbeeld van de man R. v Bourgass die levenslang kreeg voor het doodsteken van een politieagent tijdens zijn arrestatie. Die arrestatie was het gevolg van informatie uit Algerije uit het verhoor van de verdachte Muhammad Meguerba. Deze man werd verhoord in Algerije. Aanvankelijk gaf hij een verkeerd adres op waar twee Nivea crème potten zouden zijn verstopt. MI5, de Britse geheime dienst kon het adres niet vinden en verzocht de Algerijnse liaison om extra informatie. Gevolg was een nieuw adres waar op 5 januari 2003 een inval plaats vond. Ricine was op die dag meteen bekend als terreurgif aangezien beweerd werd dat R. v Bourgass en enkele andere dit zogenaamde ‘terreurgif’ aan het vervaardigen waren. Wetenschappers concludeerden echter dat in het zogenaamde ‘keukenlaboratorium’ geen ricine werd geproduceerd.
Over de omstandigheden waaronder Muhammad Meguerba is gearresteerd, vastgehouden en verhoord kon het hoofd van MI5 Eliza Manningham-Buller niets zeggen. In haar verklaring in het House of Lords schrijft zij dat de dienst in veel gevallen niet weet waar de informatie vandaan komt en ook niet te verifiëren is.
Dat de omstandigheden niet al te fris zijn lijkt genoegzaam bekend bij de Engelse geheime dienst. De Ethiopische student Binyam Mohammed zegt dat Britse agenten tegen hem hebben gezegd dat hij zal worden uitgezet naar landen waar marteling wordt gebruikt. Binyam Mohammed werd uitgezet naar Marokko waar hij naar eigen zeggen na marteling verklaarde dat hij betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag. Tijdens zijn verhoor werden ook gedetailleerde vragen gesteld over de zeven jaar dat hij in London verbleef. Vragen die volgens zijn advocaten afkomstig waren van Britse bronnen. Binyam Mohammed zou hebben samengewerkt met Jose Padilla die op verdenking van het beramen van een aanslag vier jaar in voorarrest in de Verenigde Staten had vastgezet. Na het bekend maken van de claim van Binyam Mohammed dat hij een verklaring had afgelegd na marteling werden de aanklachten tegen Jose Padilla ingetrokken.
De betrokkenheid van Engelse agenten bij marteling wordt zelfs onderzocht door het Griekse openbaar ministerie. Nicolas Langman, MI6 hoofd aan de Britse ambassade in Athena zou betrokken zijn bij de geheime arrestatie en verhoor van 28 Pakistaanse mannen een week na de aanslagen in London op 7 juli 2005. De mannen, waarvan enkele al diverse jaren in Griekenland wonen, beweren dat zij werden ontvoerd uit hun huizen in Athene en Ioannina en zijn ondervraagd op een geheime locatie. Tijdens de verhoren zijn verschillende mannen geslagen en bedreigd. Een van de mannen zegt dat hij een geweerloop in zijn mond kreeg geduwd. Enkele andere zeggen dat zij door Britse agenten zijn bedreigd dat hun familie in Engeland zal lijden als zij klagen over hun behandeling. Sommige mannen zijn twee dagen vastgehouden anderen zes.
verklaring hoofd van MI5 Eliza Manningham-Buller
artikel over ricine zaak
Ricine zaak en uitzetting
uitzetting naar Marokko
mishandeling in Griekenland van Pakistaanse immigr
mishandeling van Pakistaanse immigranten in Grieke
mishandeling van Pakistaanse migranten in Griekenl
mishandeling van Pakistaanse migranten in Griekenl