In april 1993 meldt P. zich bij de politie van Venlo en bekent de voorgaande drie jaar vijftien maal brand te hebben gesticht. Zijn besluit om zich bij de politie te melden is het gevolg van een uitzending van het programma Opsporing Verzocht de dag ervoor. In deze uitzending werd een video-opname getoond waarin duidelijk te zien was dat P. brand sticht in het Jammerdal, een natuurgebied tussen Venlo en Tegelen. In dit gebied wordt op grootschalige manier zeeklei gewonnen, wat van het natuurgebied weinig meer overlaat dan een enorm gat. Deze natuurvernietiging gaat P. zeer aan het hart, evenals vele duizenden andere Venloërs, en hij besluit hiertegen in actie te komen door graafmachines en transportbanden in het gebied in brand te steken. Het bedrijf dat de afgravingen doet besluit een beveiligingsbedrijf in de arm te nemen om de dader(s) te achterhalen. Het beveiligingsbedrijf plaatst cameras in het gebied en uiteindelijk zal P. hierdoor tegen de lamp lopen.
Na zijn arrestatie volgt een opmerkelijke veroordeling. P. wordt veroordeeld tot negen maanden cel en TBS. Dit is, voor zover bekend, de eerste keer dat iemand in een politiek proces wordt veroordeeld tot TBS. De rechter kwam tot zn oordeel nadat een justitiële districtspsychiater en een psycholoog tot de conclusie waren gekomen dat er met P. zn geestestoestand het een en ander mis was. ” Betrokkene reageert allergisch op alles wat maar enigszins wijst in de richting van dwang en autoriteit”. Er is volgens de deskundigen kans op nog gevaarlijkere terroristische acties. Dat P. zijn daad politiek gemotiveerde sabotage noemt waarmee hij protesteert tegen de vernietiging van het landschap doet er niet toe volgens de deskundigen.
De officier van justitie neemt de raportage over en eist drie maanden en TBS, de rechter in Roermond veroordeelt P. uiteindelijk tot negen maanden cel en TBS. De politieke motivatie van de daad wordt ontkend, P. is geestelijk ziek verklaard. Het is voor iedere andere activist te hopen dat ze nooit voor de rechtbank in Roermond hoeven te verschijnen.
In november 1993 wordt de behandeling van het hoger beroep in Den Bosch aangehouden tot nadere reportage van gedragsdeskundigen van het Pieter Baancentrum. P. heeft zijn negen maanden cel er dan bijna opzitten.