Schulze op justitie en veiligheid
In tijden van onzekerheid en belangrijke mensen die maar wat kletsen is het belangrijk dat er soms wordt gecheckt of het wel klopt. NRC Handelsblad doet dat in de rubriek NRC checkt. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg had iets beweerd bij WNL op zondag:
(bron: Twitter)
Op 0 seconden: Madeleine ziet dat de ondermijning steeds erger wordt. Wat ziet ze dan?
Op 10 seconden: De begroting van de stad Tilburg even groot als de drugshandel. Rotterdam is zo lek als een mandje. Wat? De haven, helpt Rick Nieman haar. Lek. Moet iets te maken hebben met drugs.
Op 18 seconden: In de hoofdstad worden kinderen doodgeschoten. Hier refereert ze aan de aanslag in het buurthuis in Wittenburg, waarvan de politie steeds zegt dat die met drugshandel te maken zou hebben, hoewel de daders nog vrij rondlopen en het mogelijk beoogde slachtoffer eerder werd beschoten in een ruzie over een gestolen brommer, en over het motief eigenlijk niets bekend is.
Nu de NRC factcheck. Het gaat om de bewering dat de begroting van de stad Tilburg even groot is als de drugshandel daar. Pim van den Dool van NRC begint met checken: Van Toorenburg heeft het uit het bekende boek van Pieter Tops en Jan Tromp waarin het geloof in het bestaan van ondermijnende criminaliteit wordt beleden. Daar staat het inderdaad! De twee schrijvers rolden van hun stoel van verbazing toen ze het ontdekten. En burgemeester Noordanus zou het geldbedrag in een interview aan NRC hebben bevestigd. Maar dat was niet zo, NRC had het uit een vertrouwelijk rapport van het Regionaal Informatie- en Expertise-centrum (RIEC) Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant. Uit 2013. Dus dat Nederland nu, in 2018 verandert in een ‘narcostaat’ kan hierdoor niet worden aangetoond. En dat de begroting van Tilburg minder was dan het drugshandelbedrag, was de eerste alinea van dat NRC stukje uit 2014.
Maar hoe komt het RIEC aan dat bedrag? In 2012 meldde een persoon zich bij de politie in Tilburg die zich bedreigd voelde door de ‘drugsbende’ waarvoor hij negen jaar lang zaakjes regelde. Hij praatte 120 uur met de politie en wat vertelde hij? Buiten zijn ‘drugsbende’ (het gaat over hennepteelt) zouden er in Tilburg nog 59 vergelijkbare bendes actief zijn. Er zouden in Tilburg 2500 fte in de hennep zitten. Er zouden 600 tot 900 hennepkwekerijen zijn. Hoeveel geld er omging in de hennep is niet van deze bedreigde getuige afkomstig, dat volgt uit de rekenkunsten van het RIEC.
Er is dus maar 1 bron die heeft verklaard over de periode 2003-2012. Maar wat kon deze informant eigenlijk weten? Als er 60 ‘hennepbendes’ actief waren, en de informant betrokken was bij een er van, bedoelt hij dat zijn ‘bende’ 10 tot 15 plantages had en 41,6 werknemers. Wat kon hij weten over de 59 concurrenten? Of waren het er 61? Of 41? Hoe betrouwbaar is zijn informatie? En hoe betrouwbaar zijn de schattingen, aannames en vermenigvuldiging door het RIEC? Waarom heeft NRC het ‘vertrouwelijke rapport’ uit 2013 niet gefactcheckt? De stelling van Van Toorenburg, Tops, Tromp, RIEC en NRC dat de begroting van de stad Tilburg even groot is als de drugshandel lijkt me ongefundeerd.