Aan de grenzen van de Europese Unie wordt een oorlog uitgevochten. Aan de ene kant Frontex, een Europees agentschap dat met behulp van technologie en menskracht de grenzen van de Unie bewaakt. Aan de andere kant zijn er de individuele migranten, de mensen die in Europa verblijven en hun bloedverwanten de grens over willen smokkelen en de grotere criminele netwerken die mensen helpen de EU binnen te komen.
Zonder hulp van criminele netwerken is het bijna niet meer mogelijk de Unie binnen te geraken. Frontex opereert aan de randen van Europa zonder enige controle of toezicht. Het programma Report Mainz van de Südwestrundfunk interviewde oktober 2009 mensen uit Senegal die op volle zee in een bootje, met doden aan boord, door de Europese grenswachten werden teruggestuurd.
In 2008 werden volgens de Frontex statistieken 5.969 vluchtelingen op volle zee teruggestuurd naar Afrika. Deze mensen is niet gevraagd naar hun vluchtverhaal. Zij werden tot terugkeer gedwongen in het kader van de operatie Hera 2008. Verschillende operaties van Frontex worden genoemd naar personages uit de Griekse en Romeinse mythologie. Hera, de hoedster van het gezin en de vrouw, Poseidon, de god van de zee, Minerva, godin van het verstand en Chronos, de verpersoonlijking van de tijd. De namen onderstrepen de cynische werkelijkheid aan de Europese grenzen en zetten vraagtekens bij ‘onze beschaving’. Onze beschaving tegen eenvoudige burgers die op zoek zijn naar een beter bestaan voor zichzelf en hun familie.
Frontières extérieures
Frontex werd op 26 oktober 2004 opgericht. Frontex, Frontières extérieures of het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (AMOCEB) omschrijft zelf haar taak als het beveiligen van de grenzen en het verbeteren van grenscontroles van de afzonderlijke lidstaten. Frontex heeft eigen apparatuur maar kan ook gebruik maken van meer dan 100 schepen, 20 vliegtuigen, 25 helikopters, mobiele radars, voertuigen, thermocamera’s en mobiele detectoren die door de verschillende landen van de EU via CRATE (Centralised Record of Available Technical Equipment) worden aangeboden. Nederland stelde in 2008 een marinefregat en een helikopter ter beschikking.
Mensen die het ‘humane’ gezicht van Europa willen aantonen, worden gecriminaliseerd. In de zomer van 2004 redde het schip de Cap Anamur 37 vluchtelingen uit de Middellandse Zee. Stefan Schmidt, de kapitein van het schip, en Elias Bierdel, van een organisatie die zich het lot van de vluchtelingen aantrekt, worden nu vervolgd voor het aanbiden van hulp aan mensen bij het illegaal binnenkomen van de EU.
Hoe humaan het Europees beleid in werkelijkheid is, maakte een geheim akkoord uit 2008 tussen de Italiaanse regering van Silvio Berlusconi en de president van Libië, generaal Gadhafi, duidelijk. In ruil voor 43 miljoen euro en technische hulp zegde de Libische dictator toe de toevloed aan vluchtelingen naar Europa te bestrijden. Van het geld zijn drie gevangenissen voor vluchtelingen gebouwd en is Frontex zowel in de Libische wateren als aan de Zuidgrens van het land gestationeerd. De Europese Unie legt de verregaande samenwerking tussen Italië en Libië geen strobreed in de weg.
Frontex maakt ook gebruik van zogenaamde RABITS, Rapid Border Intervention Teams. Dit zijn eenheden uit verschillende landen die snel ter plaatse kunnen zijn om de komst van vluchtelingen tegen te houden. Het arme Moldavië werd in 2007 getroffen door droogte en veel inwoners wilden de misère ontvluchten. RABITS werden door Frontex in allerijl naar Roemenië en Polen gestuurd om dit te voorkomen.
Deportaties
Ook coördineert Frontex de uitzettingen van vluchtelingen uit geheel Europa, is het betrokken bij vooruitgeschoven controles in Afrika en controles op luchthavens in Europa. Migratiebewegingen worden door Frontex gezien als criminele activiteiten. Samen met Interpol worden de grenzen van de Europese Unie gescreend op zwakke plekken. Met Europol, de Verenigde Naties Office on Drugs and Crime (UNODC) en de High Commissioner for Refugees van de VN (UNHCR) wisselt Frontex reeds informatie uit over mensensmokkel.
Aan de oostgrens van de EU zijn de digitale grenzen van Frontex ook opgetrokken. In 2000 werd een Frontex grensstation in aanbouw in het Poolse dorp Ustrzyki Gorne door een groep mensen bezet. De grens tussen Oekraïne en Polen werd toen al met Europees geld verdedigd. Aan de zogenaamde ‘reiskoffereconomie’ werd door het sluiten van de grenzen tussen de EU en de buurlanden een eind gemaakt. Decennia lang vormden de grenzen tussen Polen, Oekraïne, Slowakije en Wit Rusland een bron van inkomsten. Wat in het ene land goedkoop was, werd naar het andere land overgebracht in koffers. Zo verdienden generaties hun geld.