Dupont op Justitie en Veiligheid
Op 31 januari 2017 berichtte welingelichtekringen.nl hoe politieagenten in Nijmegen tekeer gingen in een lokale kroeg ter viering van hun nieuwjaarsborrel. ‘Nieuwjaarsreceptie politie loopt uit de hand’, kopt het artikel.
De teamchef die erbij was zegt erover het volgende: ,,Er was bij enkele collega’s sprake van overmatig drankgebruik, er werd in wastafels geürineerd, buiten werd de genuttigde drank teruggegeven aan de straatstenen en het barpersoneel voelde zich ongemakkelijk bij het gedrag van onze groep. Hoe kunnen wij als onafhankelijke wetshandhavers morgen weer naar dit café om anderen op hun gedrag te wijzen?’
Nou zou je natuurlijk kunnen beweren dat het eigenlijk wel meevalt. Maar wat heel opmerkelijk is, is vooral ook het volgende: ‘Een woordvoerder van de politie zegt tegen het AD dat het allemaal wel meeviel en dat de teamchef overdrijft.’ Dus wat is het nou? Een teamchef die zijn verantwoordelijk neemt en bovendien aanwezig was en dus ooggetuige of een politiewoordvoerder die er niet bij was? Zelfs over zo iets simpels als een dronkemansfeestje slaagt onze politie er niet in een eensluidende verklaring af te geven.
Het lijkt symptomatisch voor het gedrag van de politie. Enerzijds roepen ze het één, anderzijds roepen ze totaal iets anders. In sommige steden roept de politie de burgemeesters op alles uit de kast te halen om motorclubs te hinderen, in andere gemeenten zegt de politie dat er geen enkel probleem is met motorclubs. De politie roept op om motorclubs bij wet te verbieden, tegelijkertijd richten politiemedewerkers zelf politiemotorbendes op als Lex Legio, Marshalls en Blue Knights. Enerzijds wil de politie alle evenementen van motorclubs verbieden, anderzijds worden er juist in Heerlen evenementen door politiemotorbendes gehouden.
Deze week nog werd bekend hoe een politieman die in uniform masturbeerde in het politiebureau werd ontslagen, anderzijds kregen de agenten verantwoordelijk voor de dood van Mitch Henriquez een baangarantie. Dus wat wil de politie nou eigenlijk? Er worden vele statements afgegeven aan de media waarin de politie vraagt om meer bevoegdheden, er wordt geklaagd over onverantwoordelijk gedrag van burgers, motorclubs moeten om wangedrag verboden worden en tegelijkertijd misdragen politieambtenaren zich zelf en zijn het dan ook nog eens publiekelijk met elkaar oneens.
Misschien is het een idee om het geld voor het volgende nieuwjaarsfeestje uit te geven aan een lezing over normbesef en een gedegen mediatraining.