Tjepkema op Justitie en Veiligheid
Goed nieuws: de politie maakt het makkelijker om melding te maken van etnisch profileren. Slecht nieuws: hiervoor moet je wel de politie-app installeren op je smartphone.
Waar de minister van justitie een half jaar geleden nog zei dat etnisch profileren geen structureel probleem is, en verder onderzoek ook niet nodig is, blijkt de politie nu toch graag wel wat meer inzicht in deze kwestie te willen krijgen. Om dit mogelijk te maken is de gratis politie-app uitgebreid met de mogelijkheid om een klacht in te dienen als je ‘het gevoel hebt’ slachtoffer te zijn van etnisch profileren.
De politie-app is althans op Android met 100.000 tot 500.000 downloads ongeveer even populair als de ‘Bellen met Sinterklaas’-app, en valt in het niet bij bijvoorbeeld de Flitsmeister app (1 tot 5 miljoen downloads) of de Lidl app (10 tot 50 miljoen). Waarschijnlijk hoopte de ijverige PR afdeling twee vliegen in een klap te slaan en niet alleen wat symboolpolitiek te bedrijven richting het hardnekkige dilemma van discriminerende agenten, maar tegelijkertijd ook de populariteit van de app een boost te geven.
De vraag is hoe representatief de cijfers zijn die straks al dan niet verzameld worden. Zullen mensen die voor de zoveelste keer zonder duidelijke reden aan de kant gezet worden, gefouilleerd of om papieren gevraagd, straks massaal de volstrekt onhippe app installeren om melding te maken? Je zou bijna hopen van niet, want aan het gebruik van de app kleven ook de nodige nadelen.
Niets is gratis, en behalve de waarschijnlijk enkele tonnen belastinggeld die in de app gestoken zijn, betaal je zoals zo vaak ook in dit geval met je eigen privacy. “Welnee!” aldus de politie zelf, “de politie heeft geen toegang tot unieke identifiers over u of uw toestel”. Behalve natuurlijk je GPS positie en IP adres, die de politie gebruikt om pushberichten te versturen over incidenten in je omgeving. Verder vraagt de app toegang tot de accounts op je telefoon, opgeslagen bestanden, netwerkverbindingen en de Device ID.
En, geeft de politie zelf ruiterlijk toe: als je verdacht bent is je telefoon helemaal vogelvrij. Handig, zo’n app.
Zie ook:
http://nos.nl/artikel/2146968-klachten-etnisch-profileren-kunnen-gemeld-worden-via-politie-app.html
http://www.volkskrant.nl/binnenland/klagen-over-etnisch-profileren-voortaan-direct-via-politie-app-bonden-niet-blij~a4429459/