Schulze op Justitie en Veiligheid punt nl
In de week van 21 tot 25 november vond operatie Trivium 7 plaats. Qua publiciteit was het erg mager, vergeleken met eerdere edities. De opzet van Trivium was dat verkeerspolitiemensen in steeds meer Europese landen zouden verhinderen dat criminelen de wegen gebruiken als instrument om hun misdaden mee te plegen, telkens wanneer er weer een operatie Trivium werd gehouden. In Birmingham zit het zenuwcentrum waar politiemensen uit de deelnemende landen en Europol gegevens checken en uitwisselen onder leiding van Paul Keasey van de West-Midlands Police. Althans, zo ging het tot nu toe.
Het kwaad dat op deze manier wordt bestreden heet in politiejargon Mobiel Banditisme. Maar van de definitie daarvan: “internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij”, trekt de politie zich niets aan. Onverzekerd autorijden, mankementen aan het voertuig, gebruik van rode diesel, illegaal verblijf, bezit van melkpoeder, drugshandel, identiteitsfraude, bezit van cash geld of dure horloges, mensenhandel, schijnhuwelijken en verder alles wat verboden is: Al ben je nooit in het buitenland geweest en woon je al je hele leven alleen in het zelfde huis, als er weer een Trivium-operatie loopt ben je een mobiele bandiet.
In Nederland komt Trivium neer op het langs de kant zetten van auto’s met een buitenlandse nummerplaat, en op gespannen voet met de wet van alles controleren aan voertuig en inzittenden in de hoop dat er iets gevonden wordt wat niet mag. Want dat legitimeert de operatie achteraf. Ook wordt nummerplaatherkenning (ANPR) ingezet om zogenaamde ‘hits’ te controleren. Of juist door te laten, daar komen we niet achter. Sinds Trivium 6 wordt in Nederland ook op het water en in treinen gecontroleerd. Hoe daar wordt geselecteerd wie er wel of niet aan controle wordt onderworpen wordt niet uitgelegd.
Wat er dit keer anders was dan anders is dat de internationale operatie werd gecoördineerd door de Nederlandse politie. Vreemd genoeg maakt Politie.nl daar geen melding van. Bij de opsomming van de resultaten zien we dat ‘Driebergen’ het woord Trivium niet gebruikt. ‘Eenheid Limburg’ noemt Trivium wel. Waarom verschilt dit? Er is toch een nationale politie? En waarom wordt stilgehouden dat Nederlandse dienders deze klus hebben geklaard?
En wat is er gebeurd met Paul Keasey? Laten we kijken naar het enige nieuwsfilmpje dat over Trivium 7 te vinden is:
(bron: Gloucestershirelive.co.uk)
We zien Keasey zonder uniform. Dat is misschien omdat hij niet meer hoofd is van de Central Motorway Policing Group of CMPG, bekend van het televisieprogamma Motorway Cops en drijvende kracht achter de Trivium-operaties. Nu is hij hoofd van NRPIF, National Roads Policing Intelligence Forum, wat gaat over nieuwe toepassingen van ANPR en het volgen van voertuigen via internet en bluetooth.
Vanaf het begin: Roemeense liaisons checken Roemeense autowassers langs de weg. En hoewel die de weg niet gebruiken, en dus niet onder Trivium vallen, worden ze toch even van hun werk gehouden. Een stukje is onverstaanbaar.
Op 12 seconden: Persoonsgegevens worden gecheckt met intelligence-bestanden uit het Verenigd Koninkrijk, uit heel Europa en van Europol. Om hun verblijfsstatus te checken, en om uit te vinden of de mensen niet misschien onder dwang te werk zijn gesteld. En dan volgt weer een onverstaanbaar zinnetje. Wat hopen ze te vinden in die intelligence-bestanden? Wie allemaal slachtoffer zijn van uitbuiting? Dat mannen die auto’s staan te wassen, gezochte internationale bandieten blijken te zijn? Kennelijk was er niet mis met deze autowassers, anders had het filmpje er heel anders uitgezien. Door heel Engeland zijn dit soort autowassers gecontroleerd: drie mannen zijn na achtervolging met een helikopter gepakt wegens ‘immigration offences’ (iets met verblijfspapieren) en een persoon wegens ‘breach of court order’. Geen banditisme volgens de definitie.
Op 32 seconden: Dit is zeker niet het pesten van Oost-Europeanen, wat sinds de Brexit in het Verenigd Koninkrijk vaker te zien is, of het stigmatiseren van mannen met rare mutsjes, die mogelijk deel uit maken van georganiseerde bendes die de wegen en het rechtssysteem misbruiken voor hun misdaden. Nee, heus niet. Het gaat juist om hun welzijn, en om ze te beschermen. En dan wordt het weer onverstaanbaar.
In Nederland heeft politie.nl dus op verschillende manieren verslag gedaan van Trivium 7. Wat opvalt is dat er duizenden auto’s zijn gescand en dat er alleen een Roemeense met geprepareerde winkeldiefstal-tassen werd aangetroffen. De rest was bijvangst.
De internationale mobiele inbrekersbende die vanuit Nederland vooral in Duitsland toeslaat, zal zich volgens ‘Driebergen’ ongemakkelijk voelen en vertrekken. Misschien bedoelen ze dat met de zin: ‘Een aantal Litouwers die internationaal bekend staan voor het plegen van inbraken en diefstallen verlieten Nederland weer nadat hen duidelijk was dat de Nederlandse politie ze in het oog had.’ Maar dus nul inbraken opgehelderd, geen buit teruggevonden, geen inbreker gearresteerd. En dat terwijl in Limburg voor de zoveelste keer met Duitse politie een intelligence-operatie werd gehouden ‘om informatie te vergaren en een duidelijk beeld te krijgen wie er allemaal beweegt in deze omgeving’. Misschien is het tijd de opbrengsten van intelligence-gestuurde politie eens te evalueren. En te stoppen met die onzin.
Toch is de politie tevreden. Ruud Edelbroek, die verantwoordelijk is voor de operatie zegt dat informatie beter toegankelijk is geworden. Politie.nl: “Tijdens de actie werden de systemen ruim 1800 keer geraadpleegd. Dit resulteerde onder andere in 131 gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken.” ‘Interessante informatie’, dat klinkt boterzacht. Wel duizenden auto’s scannen, honderden onschuldigen aanhouden en dwingen om te wachten ‘voor controle’ en dan welgeteld 1 mogelijke mobiele bandiete aanhouden. En verder informatie verzamelen, openstaande boetes innen en heel toevallig een niet-mobiele en lokale MDMA-tent oprollen. Het klinkt als prutswerk. En dat is het ook.