• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
    Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • IX – De branches horeca en gokautomaten – 4.4. Witwassen

    4.4. Witwassen

    Het opkopen van horecagelegenheden door organisaties kan worden
    gedaan om via het caf zwart geld wit te wassen. Uit de
    geraadpleegde politiegegevens blijkt dat dit gebeurt, al is er over
    de omvang van dit verschijnsel niets bekend. Ook kan er zwart geld
    worden gegenereerd met de exploitatie van een horecagelegenheid,
    waarmee illegale aankopen (van onder andere drugs) kunnen worden
    gefinancierd. Volgens een FIOD-opsporingsambtenaar gaan het
    witwassen van vermogens en het creren van zwart geld vaak samen,
    hoewel er volgens deze vele malen meer zwart geld wordt
    gegenereerd, dan er wordt wit gewassen. Een groot deel van de
    zwarte winsten verdwijnt naar het buitenland, wordt direct
    geconsumeerd of dient ter dekking van criminele verliezen, zo meent
    deze opsporingsambtenaar. Witwassen van illegaal verkregen
    vermogens kan gebeuren via een fictieve verhoging van de omzet.
    Hiervoor is de horecabranche geschikt omdat de precieze omzet nooit
    helemaal te controleren valt; het aantal verkochte pilsjes en
    gehaktballen is op papier gemakkelijk op te voeren. De wit
    ingekochte drank wordt voor eigen gebruik gehouden of weer
    doorverkocht. Volgens een enqute onder horeca-ondernemers (Lenting
    en Partners, 1990) maakt slecht tien procent van hen gebruik van
    een specifiek voorraad-controle-systeem. In de helft van alle cafs
    staat niet eens een kassa; veel cafbazen schrijven de rekening dus
    nog steeds op de achterkant van een bierviltje en beheren de
    voorraad uit het hoofd. De ondernemers kunnen een hogere omzet aan
    de fiscus doorgeven, dan er werkelijk in het bedrijf omgaat. Ook
    speelautomaten in de zaak lenen zich hier goed voor. Vergelijk het
    hoofdstuk speelautomatenbranche. Deze wijze van witwassen is echter
    kostbaar: volgens onze gesprekspartner van de FIOD gaat een groot
    deel van het vermogen – soms tot driekwart van de totale som – naar
    de fiscus in de vorm van omzet-, vennootschaps-, dividentsen
    inkomstenbelasting. Een minder kostbare witwasmethode kan
    geschieden via de aankoop, exploitatie en latere verkoop van een
    horecagelegenheid. Uit bronnen van horecakenners vernemen we dat
    bij aankoop van een pand niet zelden een deel van de koopsom of –
    bij verhuur – een deel van de stichtingkosten onder de tafel gaat.
    Vervolgens kan er voor een deel zwart geld worden aangewend om de
    kwaliteit van de zaak op te vijzelen: er wordt fors genvesteerd in
    verbouwingen, personeel, inkopen van voedsel en drank en
    muziekvoorziening. Het is bij de belastingdienst bekend dat er
    dergelijke zwarte circuits bestaan. Door de zwarte betalingen
    kunnen de prijzen voor de horecabezoekers relatief laag blijven.
    Binnen korte tijd kan een horecagelegenheid op deze wijze tot bloei
    worden gebracht en levert de ondernemer veel – legaal – geld op. De
    ondernemer kan de goedlopende zaak in bedrijf houden of weer van de
    hand doen, voor een aanzienlijk hoger (wit) bedrag dan de
    gelegenheid bij aankoop – op papier – heeft gekost.

    Doordat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de werkelijke omzet
    van een horecagelegenheid te controleren, kan belastingbetaling
    deels ontdoken worden: op deze manier wordt zwart geld verkregen.
    Vooral
    door het doen van zwarte inkopen (drank, voedsel) kan de werkelijke
    omzet worden verzwegen: wat op papier niet is ingekocht, hoeft ook
    niet als verkocht te worden geboekt. In 1982 hield de fiscus een
    grootscheepse controle-actie (actie Schuimkraag) waarbij de
    afleveringsbonnen en orderformulieren bij horeca-groothandels
    werden nageplozen op anonieme afleveringen. Hierbij kwam een groot
    aantal zwarte inkopen aan het licht die leidden tot een totale
    naheffing van 250 miljoen gulden. Een andere manier om een deel van
    de gedraaide omzet voor de fiscus te verzwijgen is het verkopen van
    leidingwater voor bronwater.


    vorige        
    volgende        
    inhoudsopgave en zoeken