Het Parool 24/04/2001
(Van onze politieke redactie)
DEN HAAG
Verdachten die hun naam niet zeggen, mogen langer worden vastgehouden. Tot verrassing van enkele Kamerleden mag de politie al sinds februari het sofinummer gebruiken om achter hun identiteit te komen. Ook door verdachten te scheren mag de politie proberen ze herkenbaar te maken. Verdachten die hun naam niet zeggen, mogen voortaan twaalf uur in plaats van zes uur worden vastgehouden.
Van alle verdachten mag het sofinummer worden gebruikt om hun gegevens te controleren. Nu gaat het in dertig procent van de gevallen nog mis, omdat namen verkeerd worden opgegeven of opgeschreven. Het sofinummer staat sinds enige tijd vermeld op rijbewijs en paspoort, iets wat sommige Kamerleden gisteren tijdens het debat naar hun documenten deed grijpen om het te controleren.
Minister Benk Korthals heeft de politie toestemming gegeven het nummer al te gebruiken voordat de Kamer de wet waarin dat is geregeld, heeft goedgekeurd. Volgens GroenLinks-Kamerlid Mohamed Rabbae voert de regering een ‘salami-tactiek’ met het sofinummer, waarbij het voor steeds meer doeleinden wordt gebruikt.
VVD en CDA grepen het debat aan om nogmaals te pleiten voor een algemene identificatieplicht. ”We moeten nu doorzetten,” aldus VVD-Kamerlid Jacques Niederer. Het gebruik van het sofinummer is een stapje op weg naar zo’n plicht, vindt hij. Korthals voelt er weinig voor. Hij beloofde een notitie te sturen , waarbij in kaart wordt gebracht in welke omstandigheden mensen zich moeten legitimeren.
Kamerleden Boris Dittrich (D66) en Gerrit Jan van Oven (PvdA) zagen problemen met het knippen en scheren van verdachten, om ze herkenbaar te maken. Dittrich vreesde aantasting van de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. Zo laten sikhs hun haar en baard groeien en hebben orthodoxe joden ook hun traditionele haardracht. Niederer vroeg zich af of mensen dan ook bezwaar kunnen maken tegen hun arrestatie op zaterdag.
”Ik heb geen behoefte aan een multicultureel wetboek van strafrecht,” aldus Korthals.